Samlade skrifter om Konsuln

Tips: Högerklicka på respektive PDF-dokument för att ladda ned dokumentet till din egen dator. Då blir det snabbare att byta sidor.

Släktträd. Uppdaterat till och med år 1980. En överblick över ättlingarna till konsulns nio barn. Vi arbetar vidare på en nutida version.

Antavla för Mannette Brunnström & Petter Olsson. Antavlorna är upprättade av David Östrand på uppdrag av Aktiebolaget P. Olsson & Co, här finnes det fullständiga versionen med beskrivning till var och en. “Denna skrift föreligger nu färdig och styrelsen har härmed nöjet översända ett exemplar i förhoppning om att den skall kunna lämna nägot av intresse även för Eder.”

Konsul P. Olssons och hans hustru Mannette Brunnströms härstamning av David Östrand. En gedigen skrift med antavlor tillbaka till 1500-talet. 70 sidor.

Konsul P. Olsson En märkesman i Hälsingborgs historia. En inscannade bok på 320 sidor skriven av Alf Åberg. ALLT om konsuln! Släktens “bibel”.

Lisette Olsson-Mayr: Helsingborgskungen. En inscannad bok skriven av konsulns barnbarns barn som lyfter fram människan, framför företagsbyggaren, Petter Olsson. Hon är dessutom mån att få med släktens kvinnor i historien. Lisette Olsson-Mayr ger en målande skildring av hur livet i stadens gränder och familjen Olssons hem kunde te sig på 1800- och 1900-talen. 157 sidor.

”Artikel i HD 2010”. Om Petter Olsson, och hans avgörande betydelse för stadens starka utveckling under slutet av 1800-talet – och om hans många ättlingar. Skrivet av Roland Classon.

”Den ingiftes tal från 1953”. Det är ett tal som hölls av en ingift medlem i släkten vid släktmötet den 23 maj 1953. Talet tolkar på ett roligt sätt upplevelser av släkten Olsson från den ingiftes horisont. Talet hölls av en konsul Erik Bergengren 1900-1977. Han var gift med Margit Bergengren med släktnummer 73, alltså barnbarn till Konsul Olsson. En liten skrift på 13 sidor.

Anders Åberg om Konsul P. Olsson. Bok som skildrar den religösa och filantropiska sidan av Konsul Olsson, utgiven av Evangeliska Fosterlands Stiftelsen. 115 sidor.

Kjellstorps barnhem. 1863-1913. En minnesskrift utarbetad af Anders Åberg. Kjellstorps barnhem, för flickor, grundat av konsul Petter Olsson, som två år tidigare hade inköpt gården Kjellstorp i närheten av Berga. Han upplät mangårdsbyggnaden till barnhemmet som öppnades den 8 oktober 1863. Petter Olsson bidrog under åren med stora belopp. 47 sidor.

Rögle Säteri. Artikel om Rögles Historia, artikel kommer från Kulla Gunnarstorp.

Historisk stadsvandring. Till fots med konsul Olsson. En berättelse om 75 stycken gamla byggnader i centrala Helsingborg, flera har dem har anknytning till Konsuln.

Golfbanan i Viken”. Konsulns båda söner Torsten Olsson ”Trubba" och Ulf Olsson var medlemmar från starten och engagerade i Styrelsen, se bla sid 60.

Runorna över Lars Östrand 134, Jessica Orton 1422 och Bengt Lindskog (Ålderman Gillet Gamla Helsingborg).

"Jubileumsmiddag 1953”. Från inlägg på FB 16 augusti 2020: "Många av er, men inte alla, vet att Alf Åberg har skrivit en utomordentligt intressant biografi på 320 sidor om Konsul Olsson. Den utgavs 1953 i samband med 100-års minnet av bildandet av aktiebolaget P. Olsson & Co. Man kan hitta den boken på antikvariat, nyligen köpte jag (Lasse Grill) 4 stycken från olika ställen. En av böckerna kom vackert inbunden och inuti låg ett litet häfte, se bifogad pdf-fil. Den 24 april 1953, förmodligen i samband med bolagsstämman, hölls Jubileumsmiddagen på Grand Hotell med 130 prominenta inbjudna gäster. Förmodligen förärades alla ett ex av ovan nämnda bok. I häftet finns alla gäster nedtecknade, vad man åt, vad man drack, musiken man lyssnade på, samt också en bordsplacering. Det häftiga är att just min bok fick gäst nummer 126, Disponent Ivar Plöjel, då hans bordsplacering finns angiven!”

”Från Röstånga Gästis till Konsul Olsson”. Skrivet av Lennart Lundberg. Två sidor.

”Släkten Olsson och Ramlösa". Det finns en bok på 200 sidor, som Alf Åberg har skrivit och heter ” Ramlösa, en hälsobrunns historia under 250 år”. Denna pdf är dock bara en kort beskrivning av Konsulns och hans söners betydelse för Ramlösa.

“Boken om Julia”. Ett häfte som berättar om en halvsyster till Konsuln. 9 sidor.

”Verksamhetsberättelse” inför släktmöte på Parapeten år 2011.